Om föreningen
Föreningen Sveriges Öga & Öra (SÖÖ) är en ideell och politiskt obunden förening utan koppling till myndigheter och andra institutioner.
Föreningens syfte är att främja forskning och studier om underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia genom föreläsningar, utställningar, seminarier, publicistisk verksamhet och verksamhet via internet.
Föreningen ger gärna tips och stöd till högskole- och universitets-studenter inför forsknings- och uppsatsskrivande.
Föreningens fokus ligger på perioden 1900 fram till och med 1991 då det kalla kriget upphörde. Föreningen är noga med att all forskning och publicering följer gällande sekretessregler.
Föreningen använder endast denna hemsida och e-post via domänen fsoo.se för digital kommunikation.
Medlemskap är öppet för fysiska personer vilka bedöms vilja främja föreningens ändamål.
Som medlem erbjuds du ett antal medlemsmöten per år vilka består av kort föreningsinformation följt av flera föredrag. Samtliga medlemmar erhåller även ett antal medlemsbrev per år vilka innehåller artiklar om underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia samt föreningsinformation.
Föreningens forskning redovisas i forskningsrapporter som kan beställas via föreningens webbutik på våra medlemssidor.
Föreningens historia
2007 planerade ett filmbolag att börja producera spionfilmer. Filmbolaget fick kontakt med dåvarande chefen för Säkerhetspolisens kontraspionage – polisintendent Tore Forsberg. Av olika skäl hade inte filmbolaget möjlighet att påbörja produktionen. Men kontakten med Tore Forsberg fick honom att se ett möjligt forum för hans vision att Sverige likt flera andra länder skulle dokumentera sin underrättelse- och säkerhetstjänsts historia. Han kallade till sig ett antal personer för att diskutera sin vision. De som kallades var till övervägande del historieintresserade veteraner från underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Ett nätverk bildades där man diskuterade Tore Forsbergs vision och kom fram till att en ideell förening borde bildas. Men man hade också målsättningen att skapa ett museum för att beskriva denna historia, och beslöt att en stiftelse skulle bildas för detta syfte. Man beslöt också att utöka verksamhetsomfånget till att omfatta andra länders motsvarande historia.
Efter en rad entusiastiska diskussioner genomfördes det första styrelsemötet den 31 januari 2009.
Föreningen fick det officiella namnet Föreningen Sveriges Öga & Öra. Idén till namnet inspirerades av inskriptionen på major Helmuth Ternbergs minnessten på Galärvarvskyrkogården på Djurgården i Stockholm. Han var under andra världskriget ställföreträdande chef för den hemliga militära underrättelsetjänsten som då benämndes C-byrån.
På minnesstenen finns följande inskription:
MAJOREN
HELMUTH TERNBERG
⭑1893 +1971
FÄDERNESLANDETS
ÖGA OCH ÖRA 1940 – 1945
Styrelsen
-
Bo af Winklerfelt
Ordförande sedan 2024. En av föreningens grundare. Även ordförande 2019 till 2022. Bakgrund från underrättelsetjänsten.
-
Christer Olsén
Vice ordförande sedan 2020 och sekreterare sedan 2023. Tidigare ordförande 2010 – 2019. Jurist med lång bakgrund från underrättelse- och säkerhetstjänsten. Föreläsare och underrättelsehistoriker.
-
Svante Winqvist
En av föreningens grundare. Kassör sedan 2009 och sedermera även kartansvarig. Har mångårig bakgrund som IB-agent. Bedriver en omfattande forskning om underrättelseorganisationer i forna öststaterna. Svantes uppskattade forskningsrapporter kan beställas via föreningen. Föreläsare och underrättelsehistoriker specialiserad på STASI, har också anordnat flera utställningar.
-
Martin Frimanson
Medlemsansvarig sedan 2024. Ordförande mellan 2022 till 2024. Bakgrund från säkerhetstjänsten.
-
Leif Isberg
Lokalansvarig sedan 2022. Sekreterare 2022 till 2023. Bakgrund från Försvarsmakten.
-
Carl Alm-Djerf
Podd och aktivitetsansvarig sedan 2024. Medlemsansvarig mellan 2022 till 2024. Bakgrund från Försvarsmakten. Underrättelsehistoriker och jurist.
-
Peter Baltzer
Aktivitetsansvarig (sammankallande) sedan 2024. Bakgrund inom Försvarsmakten.
-
Thomas Risberg
Aktivitetsansvarig sedan 2024. Bakgrund inom statlig verksamhet.
Seniora rådgivare - framträdande personer som aktivt bidragit till föreningens utveckling
-
Gunnar Ekberg
En av föreningens grundare. Ordförande 2009 till 2010. Vice ordförande 2011 till 2022. Lång bakgrund som IB-agent.
-
Dag Klackenberg
En av föreningens grundare. Valberedningens ordförande sedan 2009. En av styrelsen mycket uppskattad rådgivare och mentor.